Translate

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Οι Τρώες έκτισαν την Μαδρίτη

Μετά την άλωση της Τροίας, ο επιζήσας άρχων Βιάνωρ κατέφυγε στην βόρειο Ήπειρο και Ιλλυρία, όπου και ίδρυσε βασίλειο. Τον διαδέχθηκε ο υιός του Θύμβρις (λατ. Τιβέριος) που έκανε δύο παιδιά: τον νόμιμο Θύμβρι και τον Βιάνωρα που τον έκανε με μια κόρη αγρότη, την Μαντώ.
Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αδελφοκτόνες συγκρούσεις, ο Θύμβρις έδωσε χρήματα στον Βιάνωρα και την Μαντώ και τους εξόρισε
στην Ιταλία. Εκεί έκτισαν την πόλη Μαντώ (η Μάντοβα). Όταν ο μικρός Βιάνωρ ενηλικιώθηκε, σε όνειρο του εμφανίστηκε ο Απόλλων που τον προέτρεπε να αφήσει την κηδεμονία –βασιλεία της μητέρας του Μαντούς και να αναχωρήσει δυτικά. Τότε η Μαντώ του άλλαξε το όνομα σε Όκνο, δηλαδή: αυτός που του προφητεύεται το μέλλον στα όνειρα».

Οι περιπλανώμενοι Έλληνες με τον Όκνο ταξίδευαν για 10 χρόνια, ώσπου έφθασαν στην Ιβηρία. Εκεί ο Όκνος έστησε στρατόπεδο. Την νύκτα πάλι του εμφανίστηκε σε όνειρο ο Απόλλων, υποδεικνύοντάς του να κτίσει εκεί πόλη. Πράγματι όπως διαπίστωσε ο Όκνος το μέρος ήταν κατάλληλο: κατάφυτο, μεστό υδάτων και κοπαδιών με χαρούμενους βοσκούς. Οι νεοαφιχθέντες Έλληνες κάλεσαν τους εαυτούς τους Καρπητανούς, δηλαδή αυτούς που δεν έχουν πόλη. Ο Όκνος επισκέφθηκε τα βοσκοτόπια για να του υποδείξει ο Απόλλων που θα έστηνε την νέα του πόλη.

Ο πρώτος αφηγήθηκε στους ποιμένες τα περί της οπτασίας τους και οι τελευταίοι πίστεψαν ότι ήλθε η ώρα να κτιστεί η πόλη στα βοσκοτόπια τους. Έτσι κατασκεύασαν τα πρώτα τείχη, τις οικίες, το παλάτι και τον ναό. Όταν κτίστηκε η πόλη, αποφασίστηκε να την αφιερώσουν στους «θεούς» τους. Όμως υπήρξε διαφωνία σε ποιον από τους θεούς θα την αφιέρωναν. Ο Όκνος τους άφησε να λογομαχούν και κοιμήθηκε κάτω από μια βελανιδιά, όπου και πάλι του εμφανίστηκε ο Απόλλων. Αφού ο Όκνος τον παρεκάλεσε, ο Απόλλων του πρότεινε δύο πράγματα: πρώτον, η πόλη θα έπρεπε να ονομαστεί και να αφιερωθεί στην φρυγική θεότητα Κυβέλη –Μητραγύρτα (οι Τρώες ήταν μάλλον Φρύγες) που ήταν θεά της γής και κόρη του Κρόνου. Το δεύτερο που θα έπρεπε να κάνει ο Όκνος ήταν να προσφέρει την ζωή του ως θυσία. Έτσι ο Όκνος αφηγήθηκε τα του Απόλλωνος στους τριγύρω και αφού πήρε ένα φτυάρι, έσκαψε πηγάδι και χώθηκε μέσα σε αυτό, φράζοντας την τρύπα με μια μεγάλη πέτρα.

Για ένα μήνα ο πληθυσμός θρήνησε το θάνατο του. Τραγούδησε πένθιμους ύμνους και εγκωμίαζε τη μνήμη του. Στο τέλος του μήνα, όταν το φεγγάρι είχε ατονήσει εντελώς, μια φοβερή θύελλα ξέσπασε και ένα σύννεφο κατέβηκε από τα ύψη της Guadarrama. Στο σύννεφο που οδηγούσε η Κυβέλη έβαλε πάνω τον ανεστημένο Όκνο και τον πήγε στον παράδεισο. Από εκείνη τη στιγμή, η πόλη ονομαζόταν Μητραγύρτα, όπως ο Απόλλων είχε ορίσει. Αργότερα το όνομα άλλαξε από τους Άραβες σε Magerit μέχρι που τελικά έγινε Μαδρίτη: «η πόλη των ανδρών χωρίς καμία χώρα».
-->
 Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο Αλεξανδρινός Γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος αναφέρει την πόλη ως Μάντουα (Μαντώ), ίσως από την Μαντώ μητέρα του Βιάνωρος Όκνου, πράγμα που μάλλον επαληθεύει την ελληνική της προέλεση.
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου